AKCJA ORGANIZACJA – kuchnia – organizacja żywności i akcesoriów

10 Paź

Mam dla Was kolejny wpis z serii AKCJA ORGANIZACJA, w której zajmuję się porządkowaniem kolejnych pomieszczeń w domu. Przyszedł czas na kuchnię. Cykl będzie podzielony na części, które pojawią się w kilku odsłonach. W pierwszej, uporządkujemy żywność i akcesoria, w drugiej, sami zorganizujemy się w kuchni. Na koniec przygotuję małą metamorfozę 😉

Zabiorę Was do Królestwa Gotowania. Na co dzień przebywamy tam dość często – przyrządzamy posiłki, zmywamy, pieczemy. Co zrobić, jeśli nie za bardzo lubimy spędzać tam wolne chwile? Jeśli przerażają Was sterty naczyń, rozsypane przyprawy i rozrzucony makaron, koniecznie przeczytajcie ten wpis. Czas spędzony w kuchni trzeba sobie umilić, a pracę maksymalnie ułatwić, lepiej się zorganizować i uporządkować przestrzeń wokół siebie.

i-kuchnie plŹródło zdjęcia: www.i-kuchnie.pl

Skąd w ogóle wziął się pomysł, aby poruszyć ten temat? Sama jestem na etapie porządkowania mojej kuchni, aby przyjemnie się w niej przebywało. Ostatnie trzy miesiące mieszkałam w akademiku, gdzie sprowadzała się ona do małego blatu, lodówki i jednej szafki (nie było kuchni ogólnodostępnej, tylko mini kuchenki w pokojach). W tej jednej półce musiało zmieścić się wszystko – naczynia, sztućce, sypka żywność itp., więc o zachowaniu porządku nie było mowy. Bardzo trudno o organizację, na tak małej przestrzeni. Odkąd wynajmuję mieszkanie i mam większą kuchnię, nie ma już wymówek, że coś się nie mieści, nie pasuje, że przecież się nie da. Postanowiłam podzielić się z Wami moimi pomysłami i inspiracjami, które udało mi się znaleźć. Przedstawię akcesoria oferowane przez popularne sklepy zajmujące się wyposażeniem wnętrz. Niewykluczone, że pokuszę się na jakieś DIY, które z pewnością urozmaici moją kuchnię, ale o tym już w innych wpisach (zapraszam do mojego ZIOŁOWEGO OGRÓDKA).

ikea pl 2Źródło zdjęcia: www.ikea.com

W kuchni znajduje się dużo różnego rodzaju pożywienia. Część produktów, musi być trzymana w lodówce, innym wystarczy zaciemniona szuflada. Makarony, kasze, przyprawy, warzywa, owoce, nabiał, wędliny… i jak to tu wszystko ogarnąć?

Sypka żywność

Obejmuje ona wszelkiego rodzaju makarony, ryż, płatki, kasze, przyprawy, bakalie itp. To wszystko, co możemy trzymać w kuchennych szafkach. W porządkowaniu sypkiej żywności najlepiej sprawdzą się przezroczyste pojemniki, których w sklepach jest naprawdę sporo. Możemy przebierać w ich wielkościach, wybrać kształt i kolor. Najbardziej użyteczne są opakowania, dostosowane do wysokości szuflady lub półki, przeważnie szklane, kupowane na sztuki. Wystarczy nakleić etykietkę i otwierając szafkę od razu wiemy, po co sięgamy. Niestety, jeśli potrzebujemy kilkanaście takich opakowań, zapłacimy za nie niezłą sumę.

pojemniki

Czy możemy wybrać jakąś tańszą alternatywę? Oczywiście! Kupując plastikowe opakowania, po kilkanaście sztuk w zestawie, uporządkujemy makaron, płatki i bakalie, nie nadwyrężając przy tym swojego budżetu. Inną możliwością jest zaopatrzenie się w zestaw zwykłych słoików na ogórki lub też uzbrojenie się w cierpliwość i uzbieranie potrzebnej ich ilości.

Lodówka

Ważne, by utrzymać porządek nie tylko w szafkach kuchennych, ale również w lodówce. Jak zapanować nad jedzeniem, które się w niej znajduje? Jak nie marnować pożywienia i nie dopuszczać do jego zepsucia?

lodówkaŹródła zdjęć: 1-www.ikea.com, 2-www.instytutzdrowegoodzywiania.pl

Produkty, które należy przechowywać w niskiej temperaturze mają to do siebie, że lubią się szybko psuć i gnić. Owoce, warzywa, nabiał mają krótki termin przydatności do spożycia. W lodówce ważne jest „logiczne rozmieszczenie”. Możemy np. każdą półkę przeznaczyć na produkty innego typu, pamiętając o tym, że im wyżej tym zimniej (oczywiście poza zamrażarką, bo tam temperatura, jak wszystkim wiadomo, jest najniższa). Warto zaopatrzyć się plastikowe pojemniki, które są idealne do przechowywania warzyw i owoców. Ważne, by każdy artykuł spożywczy miał swoje miejsce. Stosując te zasady zapobiegniemy robieniu się bałaganu. I jeszcze jedna rada! Produkty z krótszą datą ważności lub te otwarte umieszczamy z przodu!

Przyprawy

Rozerwana torebka z przyprawą może wyrządzić naprawdę sporo szkód. Postanowiłam znaleźć rozwiązania, które pozwalają na organizację również tej części kuchni.

Pierwszym z nich jest kupno zestawu ziół (możemy znaleźć takie na specjalnym stojaku). Czasem, nie musimy martwić się nawet ich zawartością, bo pojemniki są już wypełnione.

przyprawy komplet

Jeśli wolimy sami wybrać ilość słoiczków, możemy kupić je na sztuki. To z reguły tańsza opcja.

pojemniki pojedyncze

Ostatnią moją propozycją jest recycling. Wykorzystajmy np. pudełka po Tic Tacach, pojemniczki po koncentracie albo jedzonku dla dzieci. Największy minus tego rozwiązania to brak dziurek, które bardzo ułatwiają aplikację. Przy częstym i intensywnym stosowaniu może okazać się to niekomfortowe

przyprawy z odzyskuŹródła zdjęć: 1,2-www.stylowi.pl, 3-www.dorotanaprzedmiesciach.blogspot.pl

Chleb

Pieczywo najlepiej przechowywać w chlebaku. Powstały już takie naprawdę designerskie. Mają przeróżne kształty, materiały i kolory. Na pewno znajdziecie coś dla siebie przeglądając oferty sklepów z akcesoriami do domu.

chlebak

Sztućce

ikeaŹródło zdjęcia: www.ikea.com

Łyżki, widelce i noże mogą przysporzyć niemałych problemów. Do ich przechowywania niezbędne są organizery, które pomogą je uporządkować i posegregować. Oprócz tego, do wyboru mamy pojemniki w formie wiaderka. Włóżmy do nich sztućce, które chcemy mieć pod ręką.

pojemnik na sztućce

W sklepach z akcesoriami do domu, a także w marketach możemy znaleźć zestawy noży, w których każdy na swoje przeznaczenie. Ciekawym rozwiązaniem jest mocowanie ostrzy na listwie magnetycznej. Mamy też możliwość kupna bloków, do których włożymy pojedyncze sztuki.

noże

Naczynia

Jeśli znudziła nam się tradycyjna metoda układania talerzy „jeden na drugim”, skorzystajmy ze specjalnych organizerów, w których każde naczynie swoje miejsce.

talerzeŹródła zdjęć: 1-www.complexmeble.pl, 2-www.dlastolarzy.eu, 3-www.ikea.com, 4-www.tco.com.pl

Zlew też może wyglądać całkiem schludnie, dzięki dozownikom na płyn do mycia naczyń. Różnokolorowe, posiadają specjalny pojemnik na myjkę. Jeśli będziemy odkładać ją zawsze na miejsce, pozbędziemy się problemu szukania gąbeczki pod stertą brudnych naczyń. Niektóre zlewy mają przewidziany niewielki obszar na ustawienie tych właśnie rzeczy, co bardzo ułatwia życie 😉

dozowniki

Warto wyposażyć swoją kuchnię w suszarkę do naczyń, która znacznie ułatwi nam wykonywanie kuchennych obowiązków. Mamy duży wybór jeśli chodzi o jej formę, możemy wybrać też materiał, z którego jest zrobiona.

suszarki

Grafiki nieposiadające informacji o źródle, pochodzą ze strony producentów

To tyle na dzisiaj. Teraz pozostaje tylko działać! Powodzenia w porządkowaniu i organizacji swojej kuchni 🙂

Zachęcam do zapisania się do mojego NEWSLETTERA, by być zawsze na bieżąco (zerknijcie na prawą kolumnę, pod moim zdjęciem). Oprócz podsumowania, w mailach będziecie otrzymywać prezenty-niespodzianki, których nie znajdziecie na blogu. 

  • Beata

    Poproszę o bardziej szczegółowe artykuły – typu ile półek naprawdę potrzebujesz planując kuchnię? Które produkty musisz przechowywać w lodówce, które nie. Ps. Jedna rzecz która mi się nasuwa po przeczytaniu to lodówka – w nowych modelach wysokich lodówek największe chłodzenie jest na dole (przy zamrażalniku).

    • Najwyższy czas zaktualizować artykuł 😉
      A bardziej szczegółowe wpisy na temat kuchni pojawią się na pewno!

  • Weronika Byczkowska

    Super rady 😀